top of page
Babycare_icon.png
Bmyguest.png
Bfit.png
Book_Banner1.jpg

המסע הקולינרי להונגריה + מתכונים והמדריך המלא למטיילים בבודפשט בתקופת הכריסמס

בודפשט. בירת הונגריה.

כן כן, אני רושמת את זה כדי שלרגע לא תתבלבלו, כי כמות הישראלים המטיילים פה היא עצומה. לשניה חשבתי שאני בישראל.

השכרנו דירה ברובע היהודי ושם הרגשתי ממש בבית. ישראלים יוצאים ונכנסים למכוניות, רבנים מטיילים ברחוב ומדברים בעברית, ממול החלון נמצא בית הכנסת הגדול והכי הופתעתי כשראיתי מסעדות עם תפריט בעברית או פרסומות בחלק השני של העיר.

התלבטנו עם בעלי איפה הכי כייף להעביר את הכריסמס. לא שאנחנו נוצריים, פשוט אף פעם לא חווינו את החג הזה בחו״ל, וחקרנו הרבה איפה השווקים הכי יפים באירופה. ודווקא על בודפשט המליצו כל כך הרבה אתרים שאמרנו לעצמינו זה היעד הנכון.

אז ברוב האתרים על תקופת הכריסמס בבודפשט היה כתוב שזהו תאריך מאוד בעייתי מכיוון שכולם חוגגים את החג בבית עם המשפחה ולכן הכל יהיה סגור. יש בזה משהו, זה תקף לכל הערים באירופה. אבל, אפשר להעביר ממש בכייף את החג בתאריכים שבין ה24.12 ועד ה30.12. זה הולך ככה: עד ה-23.12 כל השווקים של הכריסמס פועלים ויש אוירה מגניבה של ״לפני״.

מתאריך 24-26.12 כל החנויות והארגונים, מוזיאונים וכו׳ נסגרים. אבל נפתחים השווקים ויש אוירה של חג אמיתי ברחובות, במרכז בודפשט. מוסיקה, אוכל חם, כל מה שצריך.

מתאריך 27.12 הכל חוזר לשגרה, החנויות נפתחות שוב ועד הסילבסטר נשארים גם הקישוטים.

אז כל האתרים הרגילים יגידו לכם שאסור לכם לפספס את הרכבת הלילית המקושטת של בודפשט, אבל אני אקח אתכם בפוסט שלי למסע קולינרי, לחוות את בודפשט מנקודת ראיה של פודי. מה אתם אומרים? נתחיל?

פותחים את הבוקר הראשון בבירת הונגריה. אז כמו ברוב הערים האירופאיות Starbucks מאוד פופולארי כאן, אבל שמתי לב שדווקא Costa cafe קצת יותר מבוקש. ולדעתי הם מציעים משקאות יותר מעניינים לכבוד הכריסמס. המחירים אותם מחירים, וניתן למצוא סניף שלהם בכל פינה.

גם Nespresso נמצאים במקום מאוד מרכזי ואי אפשר לפספס את החנות המעוצבת שלהם.

בתי קפה וארוחות בוקר

עכשיו אתן לכם רשימה של בתי הקפה המיוחדים של בודפשט שלא כדאי לפספס.

בתקופה רגילה הייתי פותחת כל בוקר בקפה אחר, אבל בכריסמס פספסנו אותם והם היו סגורים.

1. New York Cafe - הבית קפה הכי יפה בעולם שנמצא במלון Boscolo Budapest Hotel.

בערב החג לא היה הגיוני להיכנס לשם, יש להזמין מקום חצי שנה לפני. גם למבקרים שרוצים לאכול ארוחת צהריים או ערב בכל תקופה בשנה - חייבים להזמין מקום כשבועיים-חודש מראש. הזמינו באתר שלהם.

אבל דווקא ב-27.12 הגענו לשם בבוקר והיה הרבה מקום פנוי.

התפריט שלהם מאוד מעניין, ניתן לבחור בין ארוחת בופה של המלון או להזמין מנות מהתפריט לשולחן.

2. Blue Bird Cafe - הכנסו לאתר.

3. Cat Cafe - הכנסו לאתר.

מי שאוהב חתולים זה המקום המושלם בשבילכם. את ארוחת הבוקר שלכם תאכלו עם חבר פרוותי לידכם, כי כל המקום הוא שלהם והם יארחו אתכם באהבה.

4. קפה NOE

כמובן בהמשך הפוסט אתן עוד שמות של מסעדות ובתי קפה מומלצים, ואתם תבחרו איפה להתחיל את הבוקר בהתאם למקום מגוריכם.

עוגה יהודית מסורתית The Jewish Cake

בקפה NOE ברובע היהודי מומלץ מאוד לטעום את עוגת הפרג המסורתית הזאת. היא מורכבת מהרבה שכבות ויוצרת שילוב מעניין בין פרג לריבת שזיפים, אגוזי מלך ותפוחים.

ואם אנחנו נמצאים ברובע היהודי אז ניתן לעשות סיור רגלי נחמד וללמוד על הקהילה היהודית שנותרה פעילה שם היום. בקרו את פארק הזיכרון לשואה ולגבורה ע"ש ראול ולנברג, את המוזיאון היהודי, בית הכנסת ברחוב דוהני. וכמובן מומלץ להיכנס לבית הכנסת המפורסם ברחוב קזינזי שנחשב לבית הכנסת הגדול ביותר באירופה, הכניסה בתשלום.

ברובע היהודי תמצאו מסעדות ומאפיות כשרות, והכי חשוב תעצרו ותקנו לעצמכם כמה קינוחים במאפיה ובית הקפה ״פרוליך״.

Fröhlich Kóser Cukrászda שפתוחה משעה 09:00-18:00 ובאמצע השבוע ובימי שישי 09:00-14:00.

קיורטוש

אם כבר התחלנו לדבר על קינוחים זה הזמן לספר על הקיורטוש המפורסם של הונגריה.

לאנגוס Langos

בתקופת הכריסמס אפשר להיתקל בלאנגוס בכל פינה, זהו מאכל מסורתי בצורת פיתה, אבל יותר נכון דונאט או סופגניה שטוחה מבצק שמרים מטוגן בשמן עמוק. נורא מזכיר בטעם את הדונאטס. מגישים אותו עם בשר, דגים, גבינה, ירקות, שוקולד, ריבה וכל דבר.

שני המקומות המומלצים שלי:

1. The Langos Land

2. Langos Fankos

לביבת תפוח אדמה Potato Pancake

זה עוד קטע של ההונגרים - להגיש את הכל על לביבת תופח אדמה. ממש כמו הלאנגוס, רק הבסיס שונה :)

גולש Goulash

בטח שמעתם כבר שלבודפשט נוסעים בשביל לאכול גולש, כי הוא באמת טעים. אבל ממש טעים.

אבל, אני אספר לכם שהונגריה זאת באמת ארץ הבשר. לא משנה מה טעמנו עם בעלי ה״גורמן״ כל מנות הבשר גם בחוץ וגם במסעדות היו נורא טעימות. הבקר, העופות, הדגים. בהמשך אראה לכם את המנות שאכלנו.

Chips on s stick

בבודפשט נורא אוהבים תפוחי אדמה. ואחד הקטעים המגניבים זה צ׳יפס מסולסל על מקל. בדוכנים של כריסמס יש אותו בשפע, אבל ביום רגיל ניתן לטעום את הצ׳יפס הכי טעים בHotDog Cold Beer.

מקום קטן מעוצב בסגנון הרטרו שמושך אליו אלפי אנשים ביום בגלל הנקניקיות שלהם על מקל והצ׳יפס המקורי.

עוגת אגוזי מלך הונגרית

אז חוזרים לקינוחים - בצד שמאל אתם יכולים לראות את עוגת אגוזי המלך המסורתית ובצד ימין עוגת אגוזי המלך שלי בגרסה הבריאה יותר:

משקאות חמים

לא בדיוק קינוח, אבל ההונגרים מאוד אוהבים משקאות חמים אלכוהוליים במיוחד בחורף הקר כשהידיים שלך קפואות ואתה גם מחזיק כוס חמה ומתחמם וגם שותה משקה חם שמחמם אותך מבפנים. אז השילובים שונים ומעניינים, יין אדום עם פירות יער, יין לבן עם תפוזים ולימונים ועוד פירות העונה, מה שכן כמות הסוכר שהם מוסיפים שם היא מטורפת.

מזהים את הלוגו הזה?

אז יש הרבה מותגים שמשנים את השם שלהם במדינות שונות בעולם. בהונגריה Nutella הפכה ל-Hanuta.

שוק הכריסמס Budapest Christmas Market

בבודפשט יש 2 שווקים מפורסמים לכבוד הכריסמס, אשר נמצאים במרחק הליכה בין אחד לשני וביניהם דוכנים רבים נוספים.

השוק הכי גדול נמצא מול הבזיליקה St Stephen’s square והשני ב- Vorosmarty Square.

לפני ה-24.12 יש כאן מופעים על הבמה, מופע תאורה, החלקה על הקרח והרבה שמחה. מהבוקר של ה-24 נשארים רק הדוכנים, ההחלקה על הקרח והקישוטים. לכן מי ששוקל לחוות את הכריסמס האמיתי - רצוי להגיע עד התאריך הזה.

עוגת שמרים פרג

אני מתחילה דווקא ממנה כי כל דוכן חמישי מוכר את עוגת הפרג ההונגרית המסורתית הזאת. מה שמעניין פה זה דווקא המילוי: פרג עם דובדבן חמוץ. החלטתי לנסות בבית, וזאת התוצאה: הכנסו למתכון.

עוגת ריבה ופירורים הונגרית

עוגת פירורים זאת נוסטלגיה. בתור ילדה אני זוכרת שזאת הייתה העוגה הכי אהובה עלי.

אז בבודפשט טעמתי את עוגת התפוחים, אבל בבית הכנתי אותה עם ריבות שונות כמו משמש, אפרסק, דובדבן ושזיפים.

פסט Pest

בודפשט מתחלקת לשני חלקים. עד היום יש חלוקה מאוד ברורה בין החלק של בודה לחלק של פשט שמעבר לנהר.

קודם כל מבחינת הארכיטקטורה אפשר לראות שבודה יותר דומה לערים אירופאיות מודרניות לעומת פסט שמזכירה עיירה הונגרית בגלל הבתים הקטנים והצבעוניים שלה. בחלק הזה ממוקם הארמון ומלון הילטון המפורסם והיוקרתי. וכל החלק הזה נמצא על גבעה.

להגיע לראש ההר / הגבעה אפשר ב-2 דרכים:

1. ברכבל שמגיע לראש ההר ומשם ממשיכים לטייל ברגל.

2. בשאטל קטן שעושה עצירות בכמה נקודות חשובות ואתם יכולים לעלות ולרדת בתנאי שרכשתם כרטיס.

המחיר לשניהם אותו הדבר. מה שלא ידענו כשרכשנו את הכרטיס לשאטל - שהמרחק מעצירה לעצירה לא כזה נורא, מדובר במרחק הליכה.

מלון הילטון על בודה קסל היל נפתח בשנת 1976 בבניין חדש ומסנוור, בסגנון אמריקני חלום אמיתי, עם הרבה חלונות מבריקים, טכנולוגיה מודרנית, אשר נראתה לעתים נדירות בהונגריה הקומוניסטית. רבים לא אהבו את הילטון החדש כמו הבניין המודרני עם משקפיים רפלקטיביים שלה היה / היא בניגוד למדי עם התמונה ההיסטורית של הטירה. מלון הילטון הראשון בבודפשט כרוך בהרס מוחלט של המנזר הישועי הישן (משמש גם כמשרד האוצר).

בעוד המנזר הישועי היה פשוט ללא קשר מן הכנסייה מתיאס בשנת 1897, בשנות ה -70 רק כמה חלקים נותרו מן המנזר הישועי ואת הכנסייה הדומיניקנית במאה ה -13. עובדה ידועה פחות היא כי בניית מעוז הדייגים ערערה את היסודות של הכנסייה הדומיניקנית במאה ה -13, שהיתה צריכה להיות מושכת למטה, שכן נעשה מסוכן מדי לשימוש. עכשיו אתה יכול לראות את הקפלה הישנה של הכנסייה הדומיניקנית וכמה חלקים של המנזר הישועי של הילטון בודפשט.

טירת בודה (הונגרית: Budavári Palota, גרמנית: Burgpalast) היא הטירה ההיסטורית ארמון מורכבים של המלכים ההונגרית בבודפשט. הוא הושלם לראשונה בשנת 1265, אך ארמון הבארוק המאסיבי שכיסה את רוב האתר נבנה בין השנים 1749 ו -1769. המתחם שבעבר נקרא "הארמון המלכותי" (הונגרית: קירלי-פאלוטה) או הטירה המלכותית הונגרית: Királyi Vár, גרמנית: Königliche בורג). בטירה נמצאים כעת הגלריה הלאומית ההונגרית ומוזיאון ההיסטוריה של בודפשט.

טירת בודה שוכנת בקצה הדרומי של גבעת הארמון, מוקפת בצפון על ידי מה שמכונה מחוז הטירה (Várnegyed), אשר מפורסם בימי הביניים, הבארוק ו 19 המאה בתים, כנסיות ומבני ציבור. הגבעה קשורה לכיכר קלרק אדלם (Kark Ádám) וגשר שרשרת סצ'ני (Széchenyi Chain Bridge) על ידי גשר הטירה של הגבעה. הטירה היא חלק של אתר מורשת עולמית בודפשט, כך הכריז בשנת 1987. [1]